Traditii in duminica Floriilor

In duminica care precede sarbatoarea Pastelui, toata suflarea meleagurilor autohtone sarbatoreste Floriile. Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare frumoasa nu doar pentru ca este plina de primavara, de soare, de oameni care parca regasesc din nou speranta, de natura care isi cere din nou dreptul la viata, nu doar pentru ca reconstituie partial atmosfera marii sarbatori pascale, ci si pentru ca aceasta zi speciala a strans laolalta traditii si superstitii diverse, de mai mare frumusetea si tot dragul.
Am cules pentru voi un buchet splendid de traditii si superstitii legate de aceasta zi speciala pe care il dedicam tuturor celor ce poarta nume de floare, dar nu numai.

In ziua de Florii (cunoscuta si sub numele de Duminica Stalparilor), crestinii sarbatoresc intrarea Domnului in Ierusalim, unde a fost intampinat precum un imparat, cu ovatii, flori, ramuri de maslin, curmal, smochin sau salcie (plantele difera in functie de specificul geografic al zonei), chiar daca dupa cateva zile se hotaraste rastignirea Sa pe cruce. Intampinarea Domnului este singurul moment mentionat in Biblie in care Hristos a acceptat ca oamenii sa-i aduca cinstirea cuvenita.

Ziua de Florii coincide si cu momentul biruirii mortii caci in sambata care precede sarbatoarea Floriilor are loc Invierea lui Lazar. De aceea, in ziua de Florii, se comemoreaza totodata si mortii.

In aceasta zi, in biserici, se sfintesc florile, ramurile sau coronitele de salcie pe care ulterior crestinii le iau acasa si le asaza la icoane sau in ferestre spre a fi aparati de cele rele si a avea noroc tot anul.

Daca vrei sa-ti cureti trupul si sa-l feresti de potentiale boli, aceasta zi are o semnificatie aparte. Se spune ca florile sfintite in ziua de Florii, adaugate in apa de imbaiat, au un efect benefic asupra organismului, tamaduindu-l. In anumite zone, salcia sfintita in ziua de Florii este purtata de catre barbati la brau ca sa nu ii mai doara mijlocul in timpul muncilor campului. Ramurile de salcam sfintite de Florii au si ele rol fertilizator, fiind indicat sa le amplasezi in dreptul usilor.

In vreme de necaz, cutremur, tunete, fulgere, suparare mare, sperietura se da foc florilor sfintite. De asemenea, conform unui alt obicei datand din perioada precrestina, mugurii ramurilor de salcii sfintite de Florii se ard pentru a-ti feri casa de grindina sau foc. Batranii spun ca cel care imparte flori si ramuri de salcie sfintite semenilor este un om placut lui Dumnezeu. In plus, daca vrei ca in anul in curs sa ai parte de recolte imbelsugate si sa fii ferit de inundatii, grindina sau alte nenorociri, agata in copaci din livada cateva ramuri sfintite de salcie.

sursa: http://www.garbo.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu