Izvorul Tamaduirii

"Veniti sa luam, pe linga lumina Invierii, apa datatoare de viata si deopotriva tamaduitoare!"

Acesta este indemnul care an de an le este adresat credinciosilor braileni la Biserica Greaca din municipiu, in vinerea din Saptamina Luminata, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, praznic inchinat Maicii Domnului. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de mai multe minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului de alta data.

In fiecare an, in municipiul Braila, vin mii de pelerini pentru ca sa ia apa facatoare de minuni de la izvorul aflat sub altarul Bisericii Grecesti, despre care toata lumea spune ca are puteri tamaduitoare. Chiar daca vremea, uneori nu este tocmai buna, pelerini sau enoriasi ai bisericii vin din timp pentru a sta la rand de teama ca nu vor mai apuca din apa sfinta.

Izvorul de sub altarul Bisericii Grecesti a fost descoperit in anul 1863, in timp ce se efectuau lucrarile de constructie a sfintului lacas. Inca de pe vremea domnitorului Alexandru I. Cuza, s-a dus vestea despre apa tamaduitoare ce izvoraste din adancuri doar o singura data pe an.

Se spune ca apa de sub altarul bisericii capata puteri miraculoase doar in aceasta zi sfanta, dupa ce are loc oficierea Sfintei Liturghii. Credinciosii revin an de an, tot mai convinsi ca apa are puteri miraculoase. Conditia esentiala, dupa parerea acestora, pentru ca puterile tamaduitoare sa devina reale este aceea de a avea credinta si convingerea ca apa va tamadui.

Anual, slujba este oficiata de catre un sobor de preoti, avandu-l in frunte pe P.S. dr.Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos. Acesta este cel care binecuvanteaza izvorul si care apoi incarca cu duh sfant pe miile de credinciosi prin simpla stropire cu agheasma. La slujba participa majoritatea preotilor din parohiile municipiului, acest lucru sporind de har momentul sfintirii izvorului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu