vineri, 6 august 2010

Legenda lotusului amazonic

Specia Victoria amazonica este cea mai mare planta din familia Nymphaeaceae. Dimensiunea impresionanta este conferita de marimea frunzelor ce pot ajunge pana la 3 metri in diametru.
Acestea au forma circulara, sunt colorate in verde aprins pe fata superioara si bat inspre violaceu pe fata inferioara, iar marginile sunt ridicate 5-6 cm.
Florile lotusului amazonic sunt albe in prima noapte dupa ce se deschid si devin roz-trandafirii incepand din a doua noapte.
Legenda spune ca in timpurile indepartate, pe malurile maiestroase ale raului Amazon, o tanara si prea frumoasa femeia apartinand unui trib indian se plimba cantand si visand la o viata mai buna. Vreme de cateva ore in sir ea a admirat frumusetea lunii, a cugetat asupra misterelor stelelor si si-a imagina ca va deveni una dintre ele. Mireasma noptii tropicale, lumina din ce in ce mai intensa a astrelor si reflexia acestora in apa au indemnat-o pe Naia, frumoasa legendara, sa se catare intr-un copac pentru a atinge luna. Nu a reusit. A doua zi, insotita de prietenele sale, a repetat incercarea, catarandu-se pe cea mai inalta movila. Cand au ajuns in varf au realizat ca luna este atat de departe de ele, incat s-au intors in trib dezamagite si triste. In noaptea urmatoare, Naia a parasit tribul, hotarata sa-si urmeze visul. Luna plina , reflectata in apele Amazonului, a vrajit-o. Naia s-a aruncat in apa, crezand ca astfel o poate atinge si a disparut pentru totdeauna. Luna, induiosata de sacrificiul si inocenta tinerei fete a transformat-o intr-o floare gigantica, cu parfum imbatator si cu petale care se imprasite in apa, cuprizand intreaga lumina a lunii.
Eu am avut ocazia sa intalnesc aceasta minunata floare la Gradina Botanica din Amsterdam. Este absolut uluitoare.





2 comentarii:

Cele mai bune citate motivaționale

Cititul de citate motivaționale poate oferi inspirație și motivație temporară dar succesul în viață depinde în mare parte de acțiuni concret...