Criza financiara


S-a solicitat unui prestigios analist financiar, sa explice criza intr-o forma mai simpla pentru ca oricine sa poata intelege cauzele.

Descrierea a sunat astfel:
Un anumit cavaler a sosit intr-un sat, unde nu mai fusese niciodata si a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice magar de vanzare. O buna parte dintre locuitori si-au vandut magarul.
Urmatoarea zi sa intors cu o oferta mai buna: 150 euro bucata. O alta parte dintre locuitori si-au vandut magarii.
Ziua urmatoare le-a oferit 300 euro si restul posesorilor de magari si-au vandut animalele.
Vazand ca nu mai sunt magari, a oferit 500 euro pentru orice magar va gasi saptamana viitoare, apoi pleaca.
In ziua urmatoare si-a trimis ajutoarele, in acelasi sat cu magarii pe care ii cumparase, pentru ai vinde cu 400 euro bucata.
Cu gandul la castigul saptamanii viitore toti locuiitorii au cumparat magarii cu 400 euro iar cei care nu au avut bani, au facut imprumut. Asfel au cumparat toti magarii din municipiu.
Asa cum era de asteptat, ajutoarele au disparut, la fel si cavalerul. Niciodata nu au mai fost vazuti.
Rezultatul: Satul s-a umplut de magari si a ramas inglobat in datorii.
Pana aici a fost ceea ce a descris analistul.

Sa vedem ce s-a intamplat dupa aceea.....

Cei care au cerut imprumuturi, chiar daca vindeau magarii nu puteau platii datoria.
Cei care au dat bani cu imprumut s-au plans municipalitatii spunand ca daca nu primesc ajutor vor fi ruinati; astfel nu vor putea continua sa imprumute si toata lumea va fi ruinata.
In loc sa dea banii oamenilor din popor pentru asi platii datoriile, primarul le-a dat banii celor care au dat banii cu imprumut ca sa nu fie ruinati; dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduti, nu au sters datoriile poporului care continua sa ramana impovarat.
Primarul irosi bugetul municipalitatii, care astfel a intrat in datorii de aceea cere bani celorlalte municipalitati dar acestea i-au raspuns ca nu il pot ajuta, deoarece fiind ruinata, municipalitatea nu va putea returna banii imprumutati.

Rezultatul: Marii specialisti inselati.
Cei care au dat bani cu imprumut, cu profitul aranjat si cu o gramada de persoane de la care continuau sa ceara bani plus dobanzi au luat inclusiv si magarii care in nici un caz nu valorau suficient ca sa acopere toata datoria.
Multa lume a ramas ruinata si fara magar intraga viata.
Municipalitatea a ramas la fel de ruinata.
Rezultatul final? Pentru a solutiona toate aceste lucruri si a salva poporul municipalitatea a redus salariile functionarilor.....

Raul a fost facut cu mult innainte...

Autor necunoscut
Sursa foto: internet

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu