Optimistul

“Rob este tipul de om pe care ţi-ar plăcea să-l cunoşti: e întotdeauna bine dispus şi are întotdeauna ceva pozitiv de spus.

Dacă cineva îl intreabă cum îi merge, el răspunde: “Dacă ar fi mai bine de atât, ar fi nevoi de doi oameni pentru atâta bine!” E un optimist. Dacă un coleg are o zi rea, Rob reuşeşte întotdeauna să-l facă să vadă partea pozitivă a situaţiei.

Am devenit curios şi într-o zi l-am întrebat: “Nu înţeleg, nu este cu putinţă să fii optimist în toate zilele, tu cum reuşeşti?”

Rob îmi răspunse: “În fiecare zi când mă trezesc, ştiu că am două posibilităţi: Pot să aleg să fiu bine dispus sau pot să aleg să fiu rău dispus. Şi aleg să fiu bine dispus. Când mi se intâmplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau pot să aleg să învăţ din ce mi s-a întâmplat. Şi eu aleg să învăţ. De fiecare dată când cineva vine la mine să se lamenteze pentru ceva, pot să aleg între a-i accepta plângerile sau pot alege să-l ajut să vadă latura pozitivă a vietii. Şi eu aleg întotdeauna partea bună a vietii.

“Dar asta nu este întotdeauna aşa de uşor” i-am spus.

“Ba da, zise Rob, întreaga viaţă este o problemă de opţiuni. Când îndepărtezi din viaţă tot ceea ce nu contează cu adevărat, totul devine o chestiune de opţiuni. Depinde de tine să alegi cum să reacţionezi la diverse situaţii, tu trebuie să decizi cum să-i laşi pe alţii să-ţi influenţeze atitudinea faţă de viaţă. Tu alegi să fii bine sau rău dispus. Până la sfârşit tu eşti acela care decizi cum să-ţi trăieşti viaţa”.

După această discuţie am pierdut legătura cu Rob fiindcă mi-am schimbat locul de muncă, dar adesea mă regăseam gândindu-mă la cuvintele lui atunci când optam pentru ceva în viaţă în loc să reacţionez la evenimente. Apoi am aflat că Rob a avut un accident groaznic la locul de muncă, a căzut de la 18 metri înălţime şi după o operaţie de 8 ore şi după o îndelungată spitalizare a ieşit având o placă de oţel în spate. M-am dus să-l văd şi l-am întrebat dacă se simte tot atât de bine.

“Vrei să vezi cicatricile mele?”

“Dar cum faci să rămâi pozitiv după ce ţi s-a întâmplat?”

“În timp ce cădeam, primul lucru care mi-a venit în minte a fost fetiţa mea. Apoi în timp ce zăceam pe pământ, mi-am zis că pot să aleg între a muri şi a trăi. Şi am ales să trăiesc!”

“Dar nu ţi-a fost frică?”

“Atunci când m-au dus la spital şi am văzut expresiile feţelor surorilor şi doctorilor, mi-a fost frică fiindcă era de parcă se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a întrebat dacă am alergie şi am răspuns: DA! Toţi m-au privit şi atunci am urlat: sunt alergic la gravitaţie! Toţi au izbucnit în râs, şi eu le-am spus: acum operaţi-mă ca pe un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!”

Rob m-a învăţat că în fiecare zi avem posibilitatea de a alege să trăim o viaţă deplină. Şi este inutil să fim mereu îngrijoraţi pentru mâine fiindcă fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie să trăim, şi mâine ne vom gândi la problemele de mâine. La urma urmei, azi este ziua de mâine pentru care îţi făceai probleme ieri.”

sursa

4 comentarii:

AlinGeorgeBv spunea...

interesant... intrebarea lui rob ar putea suna in genul to be or not to be , this is the question gigi :) si el alege tot mereu to be , care este un lucru destul usor de spus , dar foarte greu de facut. dar mai presus de Rob, exista Cineva care il ajuta in tot ce face, tot ce spune , nu doar legea atractiei sau cum o fi considerat-o el.Si acel Cineva este , Domnul nostru Iisus Hristos , care fara el, nu am putea face nimic . Este un exemplu Rob, dar inclin sa cred ca era destul de credincios,pentru ca Domnul la salvat din incercarea grea din viata sa.

Ecaterina Tcv spunea...

Invatand sa le citesti (povestile cu talc), ele pot spune multe despre existenta umana, despre cautarea virtutilor, despre lupta dintre bine si rau. Nu intamplator binele invinge intotdeauna in basme: omul din popor este optimist. Chiar daca accepta existenta raului, el este, in acelasi timp, constient ca acesta este efemer. Dumnezeu, ca expresie a binelui absolut, invinge intotdeauna.

AlinGeorgeBv spunea...

perfect de acord Ecaterina :)

AlinGeorgeBv spunea...

As vrea sa adaug , ca Rob , este un om "VIU". Dar v-as pune si niste intrebari , voi cum sunteti ? unde-i inima voastra ? unde alearga inima voastra ? ce faceti toata ziua ? unde alearga pasii vostrii toata ziua ? unde privesc ochii vostrii toata ziua ? ce faci cu mainile astea care ti le-a dat Domnul ? ce faci cu viata ta care o traiesti ? O traiesti pentru EL ? sau o traiesti pentru tine ? . Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti !

Trimiteți un comentariu